Sådan undgår du virus og spam

Virus og spam kan både være skadeligt for dit netværk og tidskrævende for dig og dine kolleger. Det kan derfor betale sig at være opmærksom på begge dele og tage nogle enkle forholdsregler.

Virus

I daglig tale kaldes alle former for skadelige programmer for virus. Bruger du internettet uden et aktivt antivirusprogram, er din computer udsat for virus. I værste tilfælde kan en virus sprede sig til hele virksomhedens netværk og ødelægge it-systemerne. Effektive firewalls, der jævnligt bliver opdateret, hjælper til at undgå sådanne problemer.

Der er flere tegn på, at din computer kan have virus:

 • Din computer er langsom uden nogen umiddelbar grund
 • Pop-op reklamer dukker op med korte mellemrum. Det er ofte de samme uanset, hvilken hjemmeside du besøger
 • Din internet-startside er blevet ændret
 • Der er kommet nye ikoner på dit skrivebord, som du ikke kender til
 • Du har fået en ny toolbar/værktøjslinje i din browser, som du ikke kan komme af med
 • Din browser går selv til sider, som du ikke har bedt den om at gå til
 • Der er foretaget ændringer i browserens opsætning, så den ikke adlyder dig
 • Dit mailsystem kan sende eller videresende mails, uden at du gør noget
 • Computeren går ned flere gange end normalt

Sådan undgår du virus

Du kan forebygge og bekæmpe virus ved at installere et effektivt antivirus-program, som du jævnligt opdaterer. Vi anbefaler TDC PC-Sikkerhed, der automatisk bliver opdateret. Virus kan dog komme forbi selv det bedste antivirus-program, så har du mistanke om virus, bør du scanne hele din computer. Med TDC PC-Sikkerhed kan du scanne din computer manuelt. Alternativt kan du lave en online scanning af din computer. Vær opmærksom på at en online scanning kan tage mange timer, og at det aldrig kan erstatte et antivirusprogram.

Sådan scanner du din computer online

Spam

Spam er uønskede reklame-e-mails, det reklamerer for alt fra fup-kontaktannoncer til væksthormoner. Når du eksempelvis tilmelder dig et nyhedsbrev,eller taster din e-mail-adresse ind på en hjemmeside, risikerer du, at den bliver opsnappet og brugt af firmaer, der sender spam ud. Der findes også såkaldte spam-bots, der snuser rundt og finder e-mail-adresser på hjemmesider. Er din e-mail-adresse først blevet opsnappet, videresælges den ofte, og du får derefter mere og mere spam sendt til din mail.

Sådan anmelder du spam

Ifølge Markedføringslovens § 6a er det ikke lovligt at sende reklamer ud til nogen, der ikke har bedt om det. Du kan altså enten slette spam-mails med det samme eller forsøge at klage over dem. Vil du anmelde spam, kan du få hjælp hos Forbrugerombudsmanden.

Sådan forebygger du spam

Vil du forbygge spam er den bedste løsning at installere et mailfilter, der stopper spam-e-mails, før de kommer frem til jer. Vi anbefaler, at du bruger TDC Mailfilter. Derudover er at en god idé at rådgive dine kolleger og ansatte om, hvad spam er, og hvordan man bedst undgår det.

Gode råd til at forbygge spam:

 • Svar ikke på spam-e-mails
  Selvom der nederst i næsten alle spam-e-mails står en e-mail-adresse eller et link til en hjemmeside, hvor du kan framelde dig, skal du aldrig svare på e-mailen eller klikke på linket. Det fortæller nemlig afsenderen, at der er et menneske i den anden ende, og du vil bare få endnu mere spam. I værste fald risikerer du, at linket fører dig til et sted, hvor du får installeret spyware. Læs mere i artiklen Spyware.
 • Brug en alternativ e-mail-adresse til konkurrencer mm.
  Deltager du i konkurrencer og undersøgelser er det en god idé at lave en ekstra e-mail-adresse kun til dette formål. Opret for eksempel bente-konkurrence@mail.dk, som du kun bruger, når du deltager i konkurrencer. Begynder du at få mange spam-e-mails på denne e-mail-adresse, kan du let ændre den til for eksempel bente-konkurrence-1@mail.dk og slette den gamle.
 • Skriv din e-mail-adresse på en måde, der ikke kan opsnuses
  Skal du have din e-mail-adresse stående på din egen eller en anden hjemmeside, kan du skrive den på en måde, som mennesker forstår, men som er svær for robotter at opsnuse. Er din mailadresse for eksempel bente@mail.dk kan du skrive "bente hos mail punktum dk" eller "bente@SPAMmail.dk - fjern SPAM når du skal skrive til mig". På den måde kan robotter ikke opsnuse din e-mail-adresse ved blot at gennemsøge hjemmesider og nyhedsgrupper.
 • Overvej om autosvar er nødvendigt
  Har du et autosvar på din mail, vil afsenderne af spam-e-mailen få at vide, at e-mail-adressen er aktiv, og at de har ramt plet. Du er altså mere udsat for at få spam-e-mails igen og igen, når du har autosvar. Overvej om det er nødvendigt at have et autosvar, hvis det blot fortæller, at du har modtaget e-mailen og vil læse den senere.

Relaterede artikler